Stabiliteit – filmen met een statief

//Stabiliteit – filmen met een statief

Stabiliteit – filmen met een statief

Filmen vanuit de hand geeft vaak onstabiele resultaten, waardoor de beelden ‘shaky’ overkomen Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je daar bewust voor kiest. Onstabiele beelden leiden de kijker af van je boodschap. Het gebruik van een statief zal je films aanzienlijk verbeteren. 

Verschillende statieven

Er zijn veel verschillende soorten statieven op de markt, van een paar tientjes tot honderden euro’s. Met klemmen of schroeven op de poten kun je de lengte aanpassen.

Driepoot statief

Om je camera stabiel en veilig op neer te zetten.

 Statiefmount en smartphone houder

Als je gaat filmen met een smartphone heb je een statief mount nodig. Je schuijft je smartphone in een smartphone houder, en dit schroef je op de snelheidskoppelingsplaat op het statief. Er zijn veel verschillende mogelijkheden op de markt.

 Monopod

Een monopod is een statief met één poot. Voordeel van een monopod is dat het minder ruimte inneemt dan een driepoot statief, makkelijker is om mee te nemen en sneller is uit te klappen.

Gorillapod

Een Gorillapod heeft stevige, buigzame pootjes die je smartphone of camera stabiel houden. Door de stabiliteit en de nauwkeurige positionering van het balhoofd kun je kwaliteitsbeelden vastleggen, zonder dat je met een groot en zwaar traditioneel statief hoeft te sjouwen

Ministatief

Door z’n kleine en lichte bouw, gemakkelijk mee te nemen. Niet geschikt voor zware toestellen. 

Waar moet je op letten als je een statief wilt kopen?

Wil je een licht statief koop dan een aluminium of plastic statief. Staal is zwaarder en geeft meer stabiliteit, en is ook geschikter voor zwaardere camera’s. Kijk goed naar de snelheidskoppelingsplaat (het plaatje waar je de camera op plaatst), kijk of het op een handige manier werkt voor jou. De snelheidskoppelingsplaat zet je in je statief. Werkt het snel en soepel genoeg?

2017-01-03T15:39:03+01:00