Koninklijk Paar Bezoekt Het Hoogeland

Koninklijk Paar Bezoekt Het Hoogeland

article 1

Het Koninklijk paar heeft op haar laatste streekbezoek Het Hoogeland bezocht, gelegen in het hoge Noorden van Nederland. Vooral de gemeente Eemsdelta was specifiek bezocht. Met name door de recente ontwikkelingen op gebied van water infrastructuur en de agrarische sector. Gesprekken met de lokale bevolking zullen zich dan ook richten op:

  • Sociaal-culturele zaken
  • Leefbaarheid in de omgeving
  • Ontwikkelingen van de visserij
  • Natuurbeheer

Maar ook de huidige maatregelen in de politiek en de frictie met de opvattingen van lokale boeren zijn besproken. Waar nieuwe wetgeving er vooral op gericht was om de stikstofuitstoot te verminderen, reageerden boeren – de grootste stikstof uitstoters – hier verbolgen over. Deze ontwikkelingen met toekomstperspectief zijn met Koning en de Koningin besproken.

Landbouw in Stedum

Een plek die echt bekend staat vooral om haar landbouw, is Stedum. Een regio waar vooral melkveehouders en pluimveehouders de agrarische sector domineren. Een recente ontwikkeling is de toename van sympathisanten onder politici in Nederland. Zo zit er momenteel zelfs een politieke partij voor boeren in het nieuwe kabinet.

Gesprekken zullen zich dan ook tot de politiek verhouden. Waar tot voor kort nog veel boerenprotesten waren door de keuzes van politici, zijn de gemoederen weer tot rust gekomen. De Koning bezocht een melkveehouder om nieuwe technologische ontwikkelingen te bespreken. Met name de stikstofuitstoot van boeren zal namelijk omlaag moeten.

Noordpolderzijl en Natuurbeheer

De Waddenzee ligt in het Noorden van Het Hoogeland, waar natuurbeheer een belangrijke functie inneemt. Zo ook in Noordpolderzijl, dat met haart kleinste zeehaven van Nederland gelegen is aan de kust van het wad. Alleen wanneer het water op zijn hoogste staat, is te zeehaven te bereiken, en dus niet als het compleet droog staat bij laagwater.

Met de toename van de stikstofuitstoot in Nederland staat natuurbeheer onder toenemende druk. Er moet dan ook een balans worden gevonden tussen de grootste uitstoters, de boeren, en behoud van het milieu. Als specialist van waterinfrastructuur bezocht de Koninklijke Hoogheid Natura 2000, waar een boswachter de tijd nam om de stand van het milieu door te nemen.

Vissers in Zoutkamp

Maar niet alleen boeren kregen de gelegenheid om hun verhaal te doen, vissers zijn minstens zo belangrijk voor de Nederlandse agrarische sector en economie. Vooral in Zoutkamp, waar garnalenvisserij een ambacht is, neemt de Koning de tijd om de stand van de visserij te bekijken. Ook de vissers krijgen te maken met politieke invloed op gebied van stikstofuitstoot.

Mede daarom heeft het Koninklijke paar de stand van het land besproken met lokale garnalenvissers. Zo zullen onder meer een nettenboeter, een maker van visnetten, en een garnalenpeller aan het woord komen. Vervolgens zal het Visserijmuseum de toekomst bespreken en welke maatregelen er nodig zijn om de visserij sector gezond te houden.

Bedum en Woongenot

Aangezien Nederland gebukt gaat onder een heuse wooncrisis, is de maatschappij erbij gebaat dat het Staatshoofd een bezoek bracht voor aandacht aan rurale gebieden. Bedum is de grootste dorpsgemeenschap van Het Hoogeland en heeft een beschermd stadsgezicht. In 2019 was er nog een gemeentelijke herindeling en inwoners vertelden over het positieve effect.

Zo was er besproken hoe deze herindeling op Bedum maar ook omliggende gebieden invloed heeft gehad. Ook werd de grootste toeristische attractie getoond aan de Koning en de Koningin. Namelijk de Walfriduskerk met haar karakteristieke scheve muren. Vervolgens kregen de lokale inwoners de kans om te vertellen over hoe hun voorouders de kerk hebben geconstrueerd.

Historisch Erfgoed in Winsum

Winsum is een dorp in Het Hoogeland, dat specifiek bekend staat om haar investeringen in sociale activiteiten. Er worden activiteiten bedacht in de zorg, onderwijs en sport. Koning Willem-Alexander en Maxima werden er rondgeleid in ontmoetingsplaats de ‘Tirrel’. Hier waren gesprekken met zorgverleners, inwoners, leerlingen en andere geïnteresseerden.

Ook de historische stadskern van Winsum werd door het Koninklijke echtpaar bezocht. Dit dorpscentrum staat bekend om haar natuurlijke schoonheid. Zo werd het door de ANWB bijvoorbeeld uitgeroepen tot het meest wonderschone dorp dat Nederland te bieden heeft, in 2020. Twee gidsen hadden het geluk om de Koning en de Koningin hier rond te leiden.

Conclusie

De Nederlandse Koning heeft een Staatsrechtelijke rol. Niet alleen is hij de schakel van de politiek met het volk, hij heeft ook een verbindende functie. En dat is zeer belangrijk in de huidige spanningen tussen milieu belangenbehartigers en boeren die nog altijd de grootste stikstof uitstoters zijn. De blokkades van boeren op snelwegen staan nog vers op het netvlies.

Het is om die reden zeer belangrijk dat de Koning het volk verbindt door bezoeken te brengen, ook aan de minder bekende dorpen en steden van Nederland. Gesprekken zijn gevoerd over technologische ontwikkelingen, milieu, stikstof en water-infrastructuur. Het zijn tenslotte de vissers en de boeren die voor het grootste gedeelte bijdragen aan de Nederlandse economie.