Bedrijvigheid

In De Marne zijn meer dan 990 bedrijven. Een groot deel daarvan is kleinschalig, met bijzondere producten of activiteiten. Op deze pagina besteden we graag extra aandacht aan al die originele bedrijven van creatieve ondernemers.

Herberg het Klooster – voor ONTWIKKELING en ZIJN

Wij, Marlies en Inge Pastoor-Schultze, wonen en werken sinds 8 augustus 2018 in het klooster van Kloosterburen, waar we 18.08.18 in onze eigen kapel zijn getrouwd! 

Lees verder

Robertine Romeny – Biografische verkenningen

Robertine Romeny woont in Mensingeweer en heeft een praktijk als biografisch coach en docent van cursussen autobiografisch schrijven.

Lees verder

Hanna van der Linden – volop in beweging

Hanna van der Linden woont sinds mei 2017 in Kleine Huisjes, bij Kloosterburen. Daarvoor woonde ze in Amsterdam waar ze 28 jaar lang bewegingsles gaf . Deze lessen zet zij nu voort op het Hogeland.

Lees verder

Het Krasse Kruid – Duurzame workshops in Molenrij

In 2000 hebben Ester van Joolen en Bas Bijl een dorpsboerderij in Molenrij gekocht en geheel verbouwd. Ook runnen ze al jaren de goed lopende bed&breakfast De Sokkeraai.

Lees verder

Antiquariaat Zolderman – meer dan boeken

In een bijzonder pand in Houwerzijl zit het veelzijdige bedrijf van Dick Ronner en Flora de Jong.

Lees verder

De Inspiratieplek – Ulrum

In een prachtige villa, aan de rand van Ulrum wonen Mandana Groenendijk en haar partner Maikel van Vastenhoven met hun kinderen.

Lees verder

Lamsvacht uit het Hoge Noorden

De naam ‘Lamsvacht uit het Hoge Noorden’ duidt op het noorden van Nederland, waar op “Boerderij Onrust” jarenlang pelsschapen zijn gefokt. Tegelijk verwijst “het noorden” naar Zweden, het land van herkomst van het Gotland Pelsschaap.

Lees verder

Excursie Bende van Acht – Oosterhouw & Waddenmax

Op woensdag 8 februari 2017 is een groep van 26 kleinschalige ondernemers uit De Marne met de Bende van Acht op stap geweest. Dit keer is een bezoek gebracht aan Oosterhouw in Leens en WaddenMax in Hornhuizen.

Lees verder

Janet Frieling – Gekruid en Geroerd & Zeilschip Najade

Janet Frieling uit Houwerzijl is iemand die niet stil kan zitten en steeds weer op zoek is naar nieuwe dingen om uit te proberen. Met haar bedrijf ‘Gekruid en Geroerd’ verzorgt ze bijzondere catering en allerhande workshops.

Lees verder

Annette Broekhuizen

Interview met Annette Broekhuizen, drijvende kracht achter de plannen van de restauratie van het orgel en de molen in Zuurdijk. Archiefbeelden uit 2010. 

Lees verder

Akkerbouwbedrijf Landgoud Kloosterburen

Landgoud is een biologisch familiebedrijf in Kleine Huisjes bij Kloosterburen. De boerderij van Ale Havenga en zijn vrouw Fenna ligt op nog geen kilometer van de kwelder en het wad, midden in gemeente De Marne op het prachtige Hogeland.

Lees verder

Abrahams Mosterdmakerij en Molen De Lelie – Eenrum

Abrahams Mosterdmakerij
In vroeger tijden kon je in Groningen vele kleine fabriekjes vinden waar kruideniers hun eigen producten maakten. Veel van die bedrijvigheid is inmiddels verdwenen maar Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum hield stand.

Lees verder

Kartbaan Ulrum

De kartbaan in Ulrum heeft een circuit van 640 meter lang waarop met snelheden van 80km/u door de bochten gereden kan worden.

Lees verder

Arboretum Notoarestoen Eenrum

Botanische tuin met een bijzondere exotische plantencollectie uniek voor Europa: 600 verschillende soorten rododendrons en 400 uitheemse boomsoorten. Daarnaast onderbegroeiing met stinsenplanten en wilde cyclaam. 

Lees verder

Imker Johan Dirks

Heerlijke honing, rechtstreeks van imker Johan Dirks, die vind je in Kloosterburen. Johan imkert inmiddels al sinds 1983. Eerst keek hij vanaf de zijlijn de kunst van het imkeren af bij anderen en toen het vuurtje eenmaal was aangewakkerd volgde hij een bijencursus.

Lees verder

De Kleine Plantage Eenrum

Kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum bestaat sinds 1986 en is gespecialiseerd in vaste planten, éénjarige planten, rozen en clematissen. De kwekerij heeft een schitterende, strak vormgegeven tuin die van de kwekerij wordt gescheiden door in een recht geometrisch patroon aangeplante hagen.

Lees verder

Woddema, Ulrum

Woddema is een winkel zoals je er niet veel meer vindt. Het pand, aan de Noorderstraat 8 in Ulrum, is van onder tot boven, van voor tot achter, volgebouwd met spullen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het er wel. Van regelrechte rommel tot prachtig antiek.

Lees verder

Alma Huisken en Doortje Stellwagen ~ De Groene Luwte

Alma Huisken is (bekroond) culinair journalist en auteur van meerdere boeken. Doortje Stellwagen is psychosociaal therapeut en fotograaf.

Lees verder

Stichting Promotie Waddenland

Waddenland is een stichting ter promotie van de Waddenregio, opgericht door enthousiaste toeristische ondernemers. Samen brengen zij een zeer gevarieerd aanbod op het gebied van toerisme en recreatie langs de Waddenkust en in de aangrenzende gemeenten Winsum en De Marne.

Lees verder

Hotel De Marne

Een virtueel platform voor kleinschalige bedrijven in de sectoren toerisme en recreatie in Gemeente De Marne.

Lees verder

Wongema

Wongema is een meerdaagse werkplek voor (kunst- en ontwerp)onderwijs en een tijdelijk onderkomen voor allerhande werkers en vergaderaars.

Lees verder

Da’s ja Goud Magazine

Da’s ja Goud is een uitagenda voor inwoners en bezoekers met culturele activiteiten die plaatsvinden op het Hogeland en omstreken. 

Lees verder

Goede Vissers en Proeflokaal ’t Ailand

Jan en Barbara Geertsema uit Lauwersoog. In 2011 opende Carlo Petrini, oprichter en voorzitter van Slow Food International, Proeflokaal ’t Ailand van Goede Vissers – ‘vissers met respect voor de zee’.

Lees verder

Bij tij en ontij

Bij tij en ontij…. is een antiquariaat tussen kerk en kroeg. Naast literatuur en kookboeken staan er veel boeken over Azië, kunst, religie, filosofie en sociale wetenschappen.

Lees verder

Annet Kaman – juweeltjes

Het was ergens in de herfst van 2009 dat Annet Kaman toevallig kennis maakte met de kralenhobby; zij had grote houten kralen nodig om in een strook stof te doen en op deze manier een ketting te maken.

Lees verder

Frouw Couture – haute couture in Houwerzijl

Aan de Hoofdstraat 46 in Houwerzijl runt Frouwktje Hielkema, internationaal kledingkunstenares, sinds het jaar 2000 haar bijzondere winkel.

Lees verder