De Marne

Voormalige Gemeente De Marne, vanaf 1 januari 2019 Gemeente Het Hogeland
De Marne is een plattelandsgemeente aan de Waddenzee in Noordwest Groningen. Belangrijk onderdeel van deze voormalige gemeente zijn UNESCO Werelderfgoed Waddenzee en Het Nationaal Park Lauwersmeer. Karakteristiek is het open wierdenlandschap waarin de dorpen in een rij zijn gesitueerd op kwelderwallen langs de oude kustlijn. De natuur is altijd onder handbereik.

21 dorpen
De 21 ‘kernen’ variëren van wat grotere dorpen met winkelvoorzieningen, tot schilderachtige buurtschapjes met een puur landelijk karakter. De gemeente is in 1990 ontstaan uit een samenvoeging van de voormalige gemeenten Eenrum, Kloosterburen, Leens en Ulrum.

feiten_cijfers_graphOpen data van Gemeente De Marne
Cijfers en feiten (open data) over de gemeente wordt verstrekt door Gemeente De Marne in het kader van Open Data. Informatie is hier te vinden over bijvoorbeeld leeftijdsverdeling, bedrijven, stemgedrag, huisvesting, cijfers van koop en huur, te koop en verkocht, leegstaande sociale huurwoningen en andere nuttige informatie.
Klik hier voor de factsheets over de gemeente en alle dorpen.
Klik hier voor uitleg over definities Factsheets (pdf)

Voorzieningen
Alle noodzakelijke basisvoorzieningen  zijn in de gemeente De Marne te vinden. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, openbaar vervoer, winkels, banken, zorg, bibliotheek, etc. En de grootstedelijke mogelijkheden van de stad Groningen liggen op een half uurtje rijden. ‘ Download ‘Noodzakelijke basisvoorzieningen‘ (xls bestand).

Woonruimte
Zowel in de koop- als in de huursector is een gevarieerd woningaanbod voorhanden. Huurwoningen zijn veelal beschikbaar zonder jarenlange wachtlijsten. Het prijsniveau van koopwoningen is heel aantrekkelijk. Voor de prijs van een appartement in de Randstad koop je in De Marne een twee-onder-één-kapwoning met een tuin.
Download: K&L monitior, Woningen De Marne koop, verhuur, verhuurders, leegstand woningen en winkels (xls bestand).

Nog meer gegevens
Inkomen opleiding en werk gegevens (xls bestand)
Leeftijdsverdeling en huishoudens, prognoses 2040 (xls bestand)
Sociale woningbouw naar soort, type leegstand (xls bestand)

Website Gemeente De Marne
Op de website van de gemeente De Marne vindt u meer informatie over de gemeente en over regelingen, subsidiemogelijkheden, statistieken en beleid.

Deze informatie wordt verstrekt door Gemeente De Marne in het kader van Open Data – het delen en beschikbaar maken van informatie, gegevens en cijfers.