Initiatieven

In De Marne werken inwoners actief aan behoud van de leefbaarheid en saamhorigheid in de gemeenschap. Dat gebeurt op vele verschillende manieren, van gezamenlijk eten tot het bouwen van een dorpshuis. Op deze pagina vind je een inventarisatie van alle bij ons bekende initiatieven. Ontbreekt er een initiatief? Geef het door via nieuws@hogelandinbeeld.nl

Zomerse kunst- en tuinenroute op het Groninger Hogeland 2019

Tuin Kunst Hogeland springt tussen 8 en 23 juni uit de band met een avontuurlijk en gevarieerd festival en trekroute langs vier pleisterplaatsen in het nuchtere noorden.

Lees verder

Werken aan de Dorpen

De komende 2 jaar wil gemeente De Marne met het project ‘Werken aan de Dorpen’ de inwoners helpen met leefbaarheids-en vitaliteitsprojecten voor de 21 dorpen. Wat zijn kansrijke projecten? De plannen gaan over bereikbaarheid, bewegen en ontmoeting in dorpen, met als doel de dorpen vitaal te houden voor de toekomst.

Lees verder

VIDEO | Uitwaaien tussen meer en zee! Belevingstocht Lauwersom

Gedeputeerde Henk Staghouwer van Provincie Groningen opent de nieuwe belevingstocht Lauwersom. De tocht gaat langs de mooiste plekjes in Lauwersoog, verbindt het Lauwersmeer met Werelderfgoed Waddenzee en maakt van de provinciale weg een overbrugging tussen de meerzijde en de zeezijde.

Lees verder

Film Waatersvloed 1717

Stichting Behoud Bibliotheek De Marne liet onlangs een film maken over de Kerstvloed van 1717. Aan de hand van de schitterende filmbeelden en boeiende soundtrack van filmmaakster Sarah Stiles wordt in de bibliotheek van De Marne in Leens zichtbaar en hoorbaar gemaakt wat er in die Kerstnacht gebeurd is en wat de gevolgen waren. Nog te zien tot mei 2018 in bibliotheek De Marne, Breekweg 2.

Lees verder

Schatkoamer Ollerom – Wie wat bewaart heeft wat

Sinds januari 2015 verzamelt een groep vrijwilligers uit Ulrum alles wat ook maar enigszins met Ulrum te maken heeft. Hun motto: Alles wat van Ollerom is mout ien Ollerom blievm!

Lees verder

Mountainbike route in het Lauwersmeergebied

Sinds het voorjaar van 2017 heeft het Lauwersmeergebied een prachtige Mountain Bike route dwars door de bossen.

Lees verder

Koor Noorderstem

Eind 2014 nam Jan Lameris uit Vierhuizen het initiatief tot het oprichten van een nieuw koor. Op 3 december 2015 werd officieel de vereniging Noorderstem opgericht.

Lees verder

Kloostertuin Kloosterburen

In het hart van Kloosterburen ligt, op het voormalige terrein van het Norbertijner klooster SintJan, de Kloostertuin met een bostuin, een grote moestuin en een boomgaard.

Lees verder

Community Films

Praktische tips voor het maken van je eigen video.  Online tips voor iedereen die het leuk vindt een steentje bij te dragen aan het promoten van ons bijzondere gebied. Voor inwoners, organisaties, stichtingen en ouderen.

Lees verder

Aan tafel!

Heb je geen zin om in je eentje te eten of vind je het gewoon leuk om een keer met een geheel nieuw gezelschap aan tafel te gaan, dan zijn er in De Marne genoeg mogelijkheden.

Lees verder

Helpende Handjes – Wehe-den Hoorn

Feestelijke aftrap ‘Helpende Handjes’! Burgemeester Wiersma fietst met de bakfiets naar de eerste klus.

Lees verder

Hogelandster Energie Coöperatie

De Hogelandster Energie Coöperatie (HEC) is opgericht op 1 september 2015 en realiseert projecten op het gebied van duurzame energie en assisteert bij lokale initiatieven. 

Lees verder

De Spullenbank Wehe-den Hoorn

Op donderdag 17 november opent de Noord-Groningse Uitdaging op de vestiging van het Leer- en Ontwikkelcentrum, van Werkplein Ability in Wehe-den Hoorn, de deuren van de Spullenbank.

Lees verder

Halve marathon – Lauwersoog – Ulrum

Wat begon met een wild plan op de achterkant van een bierviltje is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks evenement waaraan meer dan 500 hardlopers uit allerlei landen mee doen.

Lees verder

Dorpen van De Marne in Beeld

Op 22 juni 2016 is de multimedia website MarneCultuur.nl gelanceerd. Sinds 2010 heeft de website zich een vertrouwde plek verworven in de regio. MarneCultuur is niet alleen een platform voor bewoners, kunstenaars en

Lees verder

De Marne steunt bewonersinitiatieven Onderlinge hulp

Inwoners van de Marne kunnen initiatieven indienen voor het organiseren van onderlinge hulp in de straat, wijk of dorp.  Als u een voorstel heeft voor onderlinge hulp in straat of dorp, en u dient het in voor 1 oktober 2016, maakt u kans op een geldbedrag.

Lees verder

Breicafé Eenrum

Onder het motto ‘Brei je mee?! Haak je aan?!’ richtten Margriet Post en Emma van Dijk in 2014 breicafé ‘De Draad’ in Eenrum op.

Lees verder

Sienemarne filmhuisfilms, Schouwerzijl

Voor bijzondere films kun je in De Marne terecht bij Sienemarne in ‘t Zylhoes in Schouwerzijl. Per seizoen worden daar negen kwaliteitsfilms vertoond van het genre filmhuisfilm.

Lees verder

VIDEO | Atelierroute Lauwersland

Een sfeerimpressie van de 25ste ‘Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland’. De route start in het atelier van Aly van der Wal in Zoutkamp.

Lees verder

Bewoners initiatieven

In de dorpen van de gemeente De Marne is veel te doen. Klik op het kaartje om te zien welke verschillende bewonersinitiatieven er in de gemeente bestaan.

Lees verder

VIDEO | Eigen postzegels van Zoutkamp!

Preview van de nieuwe postzegels van Zoutkamp! De nieuwe serie uit Mooi Nederland van PostNL met maar 3 verkozen vissersdorpen: Volendam, Urk en Zoutkamp.

Lees verder

VIDEO | ‪Glasvezel De Marne

Snel internet voor het buitengebied, een kijkje achter de schermen bij de initiatiefnemers van Glasvezel De Marne in Vierhuizen, tijdens een bezoek van wethouder Herwil van Gelder.

Lees verder

Lauwersland Online

Website met nieuws, informatie, ondernemers en activiteiten in de regio.

Lees verder

Kunst op de Deel

Op de fiets, lopend of met de auto langs kunst in boerenschuren en onderweg bijzondere architectuur meepikken. Dat is Kunst op de Deel.

Lees verder

De Bende van Acht

De Bende van Acht is een initiatief van Joke Kops, een project rondom ‘Zelfontdekkend Gastheerschap’ voor kleinschalig ondernemers op het gebied van toerisme, recreatie, cultuur en streekproducten in de gemeente De Marne.

Lees verder

DEEL& Ulrum

Ulrum toekomstbestendig. Een toekomstbestendig dorp is een dorp dat is afgestemd op de behoeften van de bewoners. Ulrum werkt samen met bewoners, ondernemers, de woningstichting, de gemeente en vele andere partijen en deskundigen aan de mogelijkheden die dit biedt. 

Lees verder

Jan Willems staatsbosbeheer

Archief – Interview met voormalig boswachter Jan Willems over het Lauwersmeer en het nieuwe activiteitencentrum.

Lees verder

De Gebroeders Luden

De Gebroeders Luden is in 1965 gebouwd op de werf van de Gebroeders Niestern te Delfzijl en meet 21 bij 4 meter met een diepgang van 1,40 meter.

Lees verder

VIDEO | Het Waddenkwartier Lauwersoog

Het Waddenkwartier, Lauwersoog. ‘Van Nordshrimp tot Waddenkwartier‘. 18 maanden in 3 minuten. Beelden van de ontwikkelingen, van januari 2013 tot aan de opening op 14 juni 2014.

Lees verder

Sint Jan Kloosterburen

Gemeente, zorginstellingen en de woningcorporatie doen een stap terug in Kloosterburen. Dit betekent concreet dat allerlei voorzieningen verdwijnen en dat de bouw van nieuwe huurwoningen stopgezet wordt.

Lees verder

Natuurspeelplaats Houwerzijl

Feestelijke opening ‘Natuurspeelplaats’ Houwerzijl, 26 september 2014. Ontwerp voor het ontmoetingspunt: Alex den Braver. 

Lees verder

Vitale Dorpen

Het project Vitale Dorpen in De Marne is een verzameling van initiatieven en activiteiten die als totaal een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de dorpen. Fotoserie van de bijeenkomst Vitale Dorpen in Wehe-den-hoorn.

Lees verder

VIDEO | Kunst in Huis Route Zoutkamp

Een initiatief van ZomerKunst Zoutkamp, voor de eerste keer gehouden op 7 september 2013 in het vissersdorp Zoutkamp. Op 24 locaties: foto’s, schilderijen, een rariteitenkabinet, keramiek, spinnen, borduren…

Lees verder

Dieverdoatsie

Dieverdoatsie is gevestigd in het hartje van het vissersdorp Zoutkamp. Dieverdoatsie is een initiatief om de mogelijkheden van mensen, met of zonder een beperking, slim te verbinden, door ze een zinvolle dagbesteding te geven.

Lees verder