Reportages

Omdat beelden soms meer zeggen dan woorden gaan we regelmatig op pad om reportages te maken over wisselende onderwerpen. We doen verslag van eenmalige toeristische evenementen maar gaan bijvoorbeeld ook dieper in op langlopende projecten. Bekijk de filmpjes en leer meer over het gebied, de mensen en de ondernemingszin in De Marne.

VIDEO | Houten platencamera van fotograaf Caroline Penris

Eenrum. Naast digitale fotografie maakt Caroline foto’s met een antieke balgcamera uit 1900. Caroline neemt ons mee terug in de tijd en laat zien hoe een portret met deze camera gemaakt wordt. 

Lees verder

Roel Stolvoort, geïnspireerd door De Ploeg

Opening van een expositie van schilderijen van kunstenaar Roel Stolvoort. Roel vertelt over zijn werk, stijl en onderwerpkeuze, geïnspireerd door De Ploeg. Roel woont en werkt in Zuidwolde.

Lees verder

VIDEO | Sleepnetvissen met de ZK9

Met de voormalige viskotter de ZK9 Antonia maakt Eppo Lukkien vaartochten over het Lauwersmeer en het Werelderfgoed Waddenzee. Sarah Stiles vaarde een keertje mee en maakte er een korte impressie van.

Lees verder

VIDEO | Uitwaaien tussen meer en zee! Belevingstocht Lauwersom

Gedeputeerde Henk Staghouwer van Provincie Groningen opent de nieuwe belevingstocht Lauwersom. De tocht gaat langs de mooiste plekjes in Lauwersoog, verbindt het Lauwersmeer met Werelderfgoed Waddenzee en maakt van de provinciale weg een overbrugging tussen de meerzijde en de zeezijde.

Lees verder

VIDEO | Visfuiken Lauwersoog

Lauwersoog. Werken aan de enorme netten & dijkbalkons van kunstwerk/kijkpost van architect Dianne Maas-Flim en designer Melle Koot.

Lees verder

VIDEO | Trude van Assem

Kennismaking met het werk van Beeldend kunstenaar Trude van Assem tijdens het festival ‘Kunst op de deel’ in Kloosterburen.

Lees verder

VIDEO | Zuurdijk luidt de klok

Ook in de Kerk van Zuurdijk luidt de klok . Op 16 augustus 2017, op meer dan 60 locaties in de Provincie Groningen lieten kerken hun klokken luiden voor Huizinge, als herdenking van de aardbeving door de gaswinning 5 jaar geleden.

Lees verder

Gemeente Het Hogeland – Een nieuwe gemeente

Op 1 januari 2019 zijn de gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond nu gemeente Het Hogeland geworden. Nicolette Hetzler sprak met Koos Wiersma, voormalige burgemeester van Gemeente De Marne.

Lees verder

VIDEO | Sfeerimpressie Streekmarkt Verhildersum

Elke derde zaterdag van de maand vindt in Leens de Streekmarkt Verhildersum plaats. Filmer Ingrid Oyevaar nam er voor MarneCultuur een kijkje.

Lees verder

Zoutkamp in hoger sferen

Wat deden handlezers, healers, tarotkaartleggers en sjamanen in de Nederlands Hervormde kerk van Zoutkamp? Alma Westers en Anke Lameijer leggen het graag uit.

Lees verder

VIDEO | Een nieuwe gemeentenaam

Archief – De nieuwe gemeente Het Hogeland, die vanaf 2019 os ontstaan uit de voormalige gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond, ging op zoek naar de nieuwe naam voor de gemeente. Iedereen mocht daarover meedenken.

Lees verder

VIDEO | De gemeentelijke herindeling

Wat betekent de gemeentelijke herindeling voor inwoners van de De Marne, Winsum, Bedum en Eemsmond? Koos Wiersma, voormalige burgemeester van Gemeente De Marne, vertelde over het proces zou gaan, de gevolgen van de herindeling, en wat er te wachten stond. Vanaf januari 2019 zijn de vier gemeenten verder gegaan als één gemeente.

Lees verder

VIDEO | Leer & ontwikkelcentrum, Wehe-den Hoorn

Op bezoek bij het Leer & Ontwikkelcentrum in Wehe den Hoorn in Gemeente De Marne. Met o.a. de cliënten, trajectbegeleider Ralph Hilbrandie en Diana Uiterwijk (Teamleider Spoor 2). Cliënten worden opgeleid, maken o.a. werkstukken van resthout, repareren fietsen en veel meer. 70 % van de mensen die vorig jaar door het Leer & Ontwikkelcentrum heen zijn gekomen heeft ook werk gevonden.

Lees verder

Fotoreportage: Open dag Bedrijvenpark De Marne

Fotoserie van de open dag van ‘Bedrijvenpark De Marne’ 23 september 2016. Het project ‘We gaan het meemaken’ werd georganiseerd door House of Design, een onderzoek naar de mogelijkheden van lokale gewassen, materialen en kennis om te komen tot lokale duurzame productieketens voor de regio.

Lees verder

VIDEO | Bij de kunstenaars – Ulrum

‘Bij de kunstenaars’ in Ulrum, op bezoek bij kunstenaars Harm van der Meulen en Margriet Barends tijdens de Opentuinendagen.

Lees verder

VIDEO | Nieuwe scheepslift in Lauwersoog

Albert Keizer van Next Generation Shipyards vertelt over deze indrukwekkende shiplift, de grootse in Noord Europa. Film Sarah Stiles

Lees verder

VIDEO | Noordelijk Pinkster Kamp

Elk jaar, tijdens het pinksterweekend, vindt op het het terrein van Defensie in de Marnewaard bij Lauwersoog het grootste scoutingkamp van Europa plaats. Meer dan 3600 leden van scoutinggroepen uit Noord Nederland slaan daar dan hun tenten op.

Lees verder

VIDEO | Vogelkijkhut Jaap Deensgat, Lauwersmeer

Het nationaal Park Lauwersmeer is bij uitstek een paradijs voor vogelliefhebbers. Omdat de polders echter niet toegankelijk zijn voor publiek is de vogelkijkhut bij het Jaap Deensgat een ideale locatie om de vogels ongestoord te bekijken. Jaap van Rotten is hier dan ook vaste gast.

Lees verder

VIDEO | Textieldagen Verhildersum

Oude en nieuwe handwerktechnieken worden gepresenteerd en gedemonstreerd plus de textielexpositie ‘Groninger Dracht meets Fashion Tech’. 

Lees verder

VIDEO | Atelierroute Lauwersland

Een sfeerimpressie van de 25ste ‘Kunst aan Huis Atelierroute Lauwersland’. De route start in het atelier van Aly van der Wal in Zoutkamp.

Lees verder

VIDEO | Tico Top, beeldhouwer

Momentopname (live uitgezonden) – op bezoek in het atelier bij Tico Top. Houtsnij- en beeldhouwwerk.

Lees verder

Route 99 Atelierroute op Het Hogeland

Route 99. Iedere laatste zondag van de maand van 12.00 ~ 17.00 uur nodigen kunstenaars u uit om een kijkje te nemen in hun ateliers.

Lees verder

VIDEO | Eigen postzegels van Zoutkamp!

Preview van de nieuwe postzegels van Zoutkamp! De nieuwe serie uit Mooi Nederland van PostNL met maar 3 verkozen vissersdorpen: Volendam, Urk en Zoutkamp.

Lees verder

VIDEO | Tally Kosmeier ~ Galerie Gewaagd

Tally Kosmeier van Galerie Gewaagd vertelt over de galerie in Hornhuizen en één van de exposities. ‘Spanning tussen verschillende uitingsvormen in de kunst door een combinatie van nieuw en bekend talent staan centraal’.

Lees verder

VIDEO | ‪Glasvezel De Marne

Snel internet voor het buitengebied, een kijkje achter de schermen bij de initiatiefnemers van Glasvezel De Marne in Vierhuizen, tijdens een bezoek van wethouder Herwil van Gelder.

Lees verder

VIDEO | De Marne

Monumentale wolkenluchten, werken op het land, restauratie van kerk en molen, bloembollen, dorpen, Het Lauwersmeer, de nieuwe Streekmarkt Verhildersum… 

Lees verder

VIDEO | Klompenmakerij Eenrum

In 1900 begon Douwe van der Meulen met het maken van Eenrumer Klompen. Zijn liefde voor het werken met hout deed hem kiezen voor dit ambacht.

Lees verder

VIDEO | Afsluiting van de Lauwerzee

Henk Rispens, voormalige visser uit Zoutkamp, over de gevolgen van de afsluiting van de Lauwerszee (1959).

Lees verder

Kunst in en om de Kerk – Vierhuizen

Korte fotoimpressie met enkele werken uit de tentoonstelling ‘Kunst in en om de Kerk’ van 2011. Met werken van 22 kunstenaars in gemeente De Marne. 

Lees verder

Mensingeweer gefilmd door de inwoners

Film over Mensingeweer, gefilmd door de inwoners van het dorp in 2014.

Lees verder

VIDEO | Quiltententoonstelling Kerk Zuurdijk

Quiltgroep “De Lappenkatjes” van het Groningse hogeland bestaat 10 jaar en viert dit met een tentoonstelling van rond de 40 quilts in de sfeervolle kerk van Zuurdijk.

Lees verder

VIDEO | Restauratie orgel Zuurdijk

Het orgel in Zuurdijk wordt gedemonteerd, ter voorbereiding van de restauratie.

Lees verder

Fotoserie westernieland

Fotoserie Westernieland

Lees verder

VIDEO | De Lauwerzee is dicht – archiefbeelden

Fragmenten uit de ‘De Lauwerszee is dicht’, een film van Han de Vries over de afsluiting van de Lauwerszee in 1969.

Lees verder

Fotoserie Hans Sas

Fotoserie van Hans Sas

Lees verder

Film over de luchtwachttoren Warfhuizen

De luchtwachttoren, Warfhuizen. Johannes Ronda (voormalig Korps Luchtwacht Dienst) in gesprek met Geert Job Sevink van het Dagblad van het Noorden.

Lees verder

Fotoserie Schouwerzijl

Fotoserie Schouwerzijl

Lees verder

Zeehonden worden vrijgelaten

Zeehonden vrijlaten, deze keer als mooi initiatief van Arie Molenhuis ism de Zeehondencreche Pieterburen.

Lees verder

VIDEO | Kerken in het landschap

Kerken in het landschap, negen dorpen: De kerken van Pieterburen, Kloosterburen, Niekerk, Vierhuizen, Zoutkamp, Houwerzijl, Leens, Zuurdijk, Eenrum.

Lees verder

Niekerk – fotoserie

Fotoserie Niekerk

Lees verder

Foto’s pelmolen Hollands Welvaar Mensingeweer

Foto’s met uitzicht over het dorp vanaf Koren- en pelmolen Hollands Welvaar in Mensingeweer. Ook koffie- en thee schenkerij in de Malle Molen.

Lees verder

VIDEO | Hollands Welvaart Mensingeweer

Korte impressie van Koren- en pelmolen Hollands Welvaart in Mensingeweer,

Lees verder

VIDEO – Landhuis Oosterhouw Leens

Landhuis Oosterhouw, Leens. Korte impressie tijdens boekpresentatie Ria Loohuizen. 

Lees verder

VIDEO | Kor Berghuis wethouder en boer

Wethouder gemeente De Marne & boer met akkerbouwbedrijf: “Een ideale combinatie.. ik doe beide met heel veel plezier”.

Lees verder

Zeearend, beeld in het Lauwersmeer

 Zeearend, beeld van Marketing Groningen in het Lauwersmeer.

Lees verder

VIDEO | Korte boswandeling in het Lauwersmeer

Een korte boswandeling in het Lauwersmeer met jr. boswachter Rinus de Jong van Staatsbosbeheer.

Lees verder

Het vaargebied: Lauwersmeer!

Het Lauwersmeer ligt op de grens tussen Friesland en Groningen, helemaal bovenin de kaart van Nederland. Wist je dat het Lauwersmeer het noordelijkst gelegen zoetwatermeer van Nederland is?

Lees verder

VIDEO | Momentje Lauwersmeer

De Zoutkamperril ergens tussen Zoutkamp en Lauwersoog, de ZK28, Schotse Hooglanders & konikpaarden.

Lees verder

Jan Willems staatsbosbeheer

Archief – Interview met voormalig boswachter Jan Willems over het Lauwersmeer en het nieuwe activiteitencentrum.

Lees verder

VIDEO | Rondje Haven Lauwersoog

Eind maart 2013, momentopname. Een rondje langs het havengebied van Lauwersoog.

Lees verder

VIDEO | Het Waddenkwartier Lauwersoog

Het Waddenkwartier, Lauwersoog. ‘Van Nordshrimp tot Waddenkwartier‘. 18 maanden in 3 minuten. Beelden van de ontwikkelingen, van januari 2013 tot aan de opening op 14 juni 2014.

Lees verder

VIDEO | Tulpenfair Kruisweg

Tulpenfair Kruisweg, de kassen gaan open voor publiek. Met Gert Werkman van dorpsbelangen Kruisweg.

Lees verder

VIDEO | Carnaval Kloosterburen

Vijf dagen lang carnaval. Het hoogtepunt van ’t carnaval vindt zondagmiddag plaats: de carnavalsoptocht. 

Lees verder

VIDEO |Galerie Het Raadhuis

Ankie Onnes van Galerie Het Raadhuis in Eenrum.

Lees verder

VIDEO | Onder de wolken – expositie

‘Onder de wolken’. Autonome sculpturen (van Henk Rijzinga) in en om het dorp Houwerzijl.

Lees verder

VIDEO | Vierhuizen gefilmd door bewoners

Vierhuizen gefilmd door de bewoners van het dorp.

Lees verder

VIDEO | Ria Loohuizen

Schrijver en auteur Ria Loohuizen en de presentatie van haar boek ‘Bes boven Bes’ bij Oosterhouw in Leens. Het boek bevat een overzicht van wilde bessen en kweekbessen

Lees verder

VIDEO | Kunst in Huis Route Zoutkamp

Een initiatief van ZomerKunst Zoutkamp, voor de eerste keer gehouden op 7 september 2013 in het vissersdorp Zoutkamp. Op 24 locaties: foto’s, schilderijen, een rariteitenkabinet, keramiek, spinnen, borduren…

Lees verder

VIDEO | Tentoonstelling Oude Kerk

Opening tentoonstelling, Oude Kerk Zoutkamp. Schilderijen van o.a. Aly van der Wal, Eileen Blackmore, Henny Frik, Jos Schoffelen, en beeldend werk van Wil Willemsen.

Lees verder