Welkomstboodschap

Welkomstboodschap

welcome post

Hartelijk welkom op onze blogpagina. Wij zijn hartstikke enthousiast dan je ons hebt weten te vinden. In onze blogs vind je de laatste updates en nieuws over gebeurtenissen in Het Hoogeland. Of het nu gaat om een recent bezoek van het Koninklijke paar, de uitbreiding van Groningen Seaports of nieuws betreffende de gaswinning, hier is al het nodige te vinden.

Het Hoogeland is een bijzondere plek in Nederland, die nog niet bij iedereen bekend is. Ver weg van de Randstedelijke gebieden rondom Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Utrecht, maar niet minder aantrekkelijk. Het is zelfs een plek die erg in opkomst is. Dit is het resultaat van investeringen door de Nederlandse Overheid in Het Hoogeland en de rest van Groningen.

In Het Hoogeland zijn een aantal interessante recente ontwikkelingen geweest, waar we graag in onze blogteksten verder over uitweiden. De meest recente discussies in de regio gaan over de politieke wens om stikstofuitstoot te beperken. Een wens die veel boeren, de grootste uitstoters in de regio, tegen het zere been stoot.

Om deze boeren een hart onder de riem te steken, heeft Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima recentelijk een bezoek gebracht aan Het Hoogeland. Dit is onder meer een kans voor de Koning om de regio te verbinden met politiek Den Haag. Maar ook om te polsen in hoeverre innovatie en technologische ontwikkelingen de agrarische sector verduurzamen.

Maar ook wonen staat centraal in dit bezoek. Waar de Nederlandse randstad te kampen heeft met woningtekorten en torenhoge huizenprijzen, is dat in Het Hoogeland een stuk beter voor elkaar. Zo is de Koning in gesprek gegaan met lokale gemeentes om te onderzoeken in hoeverre mensen uit steden perifere gebieden zoals Het Hoogeland weten te vinden.

In ons blog komen ook de Gemeente Groningen en Havenbedrijf Groningen Seaports aan bod, met hun verantwoordelijkheid voor ontwikkeling van de economie. Daarom zijn de zeehavens van Delfzijl en Eemshaven ontwikkeld. Er is zelfs sprake van uitbreiding van de Eemshaven, waardoor nog grotere bedrijven zoals Google en Gasunie er een positie kunnen versterken.

Dankzij de ruimte die er rondom de Eemshaven te vinden is, hebben grote bedrijven uit binnen- en buitenland interesse om zich er te vestigen. Karakteristiek is de infrastructuur voor de import van LNG, een vloeibaar gas dat per schip wordt binnengebracht. Een zeer technisch uitdagende klus, maar de Eemshaven is een van de specialisten wat veel potentieel biedt voor de toekomst.

Nu de geopolitieke spanningen met Rusland ons ertoe bewegen om meer gas te importeren, heeft Gasunie haar ambitie uitgesproken om uit te breiden. Dit Nederlandse Staatsbedrijf wil inspringen op de groeiende gasbehoefte. Zeker nu in Groningen het grootste gasveld van Europa moet sluiten, omdat er geen extractie meer mag plaatsvinden door aardbevingsgevaar.

Ook het einde aan de gaswinning in Groningen is een vermeldenswaardige gebeurtenis. Wat heet, de Nederlandse Overheid heeft samen met de Nederlandse Aardolie Maatschappij sinds de jaren ’50 een enorme hoeveelheid gas gewonnen uit Groningen. Maar door een toenemend aantal aardbevingen en veel seismische schade is de gaskraan langzaam dichtgedraaid.

Er bleef een juridisch voorbehoud waarbij de gaskraan alsnog open zou mogen bij hevige kou en tekorten, tot 2030. Het was uiteindelijk Minister Wiebes die zelfs tot meer gasextractie besloot dan afgesproken. In april 2024 is de gaskraan alsnog definitief dichtgedraaid. Een Parlementaire enquête heeft aangetoond dat er in de besluitvorming fouten waren gemaakt.

Het Hoogeland is dus een plek waar we nog veel van gaan horen in de toekomst. Met een Gemeente en een Havenbedrijf dat de beste voornemens heeft in de regio. Of het nou gaat over duurzaamheid, of het vergroten van innovatie in de agrarische sector. Er zijn ontwikkelingen gaande die de regio zullen laten bloeien als nooit tevoren.

Met onze blogs hopen we de lezers te informeren over Het Hoogeland, wat een boeiende plek is om een bezoek aan te brengen. Niet alleen door de fantastische natuur, maar ook door kansen op gebied van economie, wonen, sociale activiteiten, maritieme bedrijvigheid en waterinfrastructuur. Zo interessant dat zelfs het Koninklijke paar er frequente bezoeken brengt.